Breaking News

Türkiye'ye F-35 satışları durduruldu mu?

ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Senatosundan oluşan ABD Kongresi,2019 mali yılındaki savunma yasa tasarısının son halinde Türkiye'ye ABD-Türkiye ilişkileri yeniden gözden geçirilene kadar F-35 satışlarını durdurma kararı almayı düşünüyor ki bu da Savunma Bakanı Mattis'in yazdığı mektuba zıt bir adım.

Tasarı gerekli onaylamalardan geçerse Pentagon 90 gün içerisinde Türkiye ile tüm stratejik ilişkileri gözden geçirecek bir rapor hazırlamak zorunda kalacak.Bu raporda ayrıca Türkiye'ye satılan tüm yabancı silahların değerlendirilmesi de isteniyor.Rapor hazırlanırken ise Lockheed Martin üretimi olan jetlerin satışı Türkiye'ye durdurulmuş olacak.

Savunma Bakanı Mattis bu ayın başında yasa yapıcılara F-35 satışlarını engellememelerini isteyen bir mektup göndermişti.Mattis bu mektupta satışın engellenmesinin "tedarik zincirinde sıkıntı"ya yol açacağını belirtmişti.

"Eğer Türkiye tedarik zincirinde kırılmaya uğrarsa bu jet üretiminde bir çöküşe yol açar.Bununla beraber 50-75 kadar F-35 uçağın üretimi aksar ve tekrar tedarik bulmak ve yenilemek için gereken süre yaklaşık 18-24 ay kadar sürer."

Türkiye en az 100 adet F-35 Lightining II savaş uçağı almayı planlıyor.

Fakat Türkiye'nin aldığı kararlardan memnun olmayan Senato,kendi NDAA tasarısınds Türkiye'ye F-35 satışını durduracak 2 farklı hükümle yaklaşıyor.Bir diğer hüküm ise Ankara'nın S-400'ü alması durumunda Washington'un Ankara'yı ambargoya alacağını öngörüyor.

Temsilciler Meclisi'nin NDAA tasarısında ise daha sert bir dil kullanılmış.Buna göre Pentagon raporu sunana kadar Türkiye'ye olan tüm silah satışları durdurulacak.

Konuşan kaynaklar Senato'nun NDAA tasarısındaki Türkiye kısmını daha geniş buldukları için Senato'nun tasarısını ortak olarak kabul ettiklerini söylüyor.

Hem Temsilciler Meclisi hem Senato'nun ortak hükmü ise Türkiye'den "yanlış bir şekilde" tutuklu halde bulunan Papaz Andrew Brunson ve Serkan Gölge'nin tahliyesini istiyor.

Temsilciler Meclisi bu hafta NDAA'nın son halini oylayacak.Daha sonra Senato'ya gidecek olan tasarı orada da Ağustos ayında oylanacak.

Eğer Senato'dan da onay alırsa yasa Başkan Trump'ın önüne sunulacak ve imzalanacak.Trump daha önce Başkan Erdoğan'a F-35'ler konusunda hiçbir sorun olmayacağının garantisini vermişti.

Yani şu an için herhangi bir ambargo veya kısıtlama söz konusu değil bunu tam olarak öğrenmek için önümüzde 1 ay kadar bir süre var.Türkiye'nin atacağı diplomatik adımlar burada önemli.Papaz Brunson ve S-400 alımı ABD'yi derinden endişeye sürüklüyor.

EDIT:Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçen tasarı Başkan Trump'ın önüne sunulacak.Türkiye'den ABD'ye iki gün içinde gidecek olan heyetin F-35 ambargosu dahil pek çok konuyu konuşacağı tahmin ediliyor.Karar artık Trump'ta.

EDIT 2:Başkan Trump tasarıyı onayladı ve artık kanunlaştı.Bundan sonra süreç şöyle devam edecek:Pentagon 90 gün içerisinde Türkiye'ye silah satışlarını gözden geçirecek olan bir rapor hazırlayıp sunacak.90 gün boyunca Türkiye'ye teslim edilecek bir F-35 olmadığı için şu anda bir sıkıntı yok.

EDIT 3:Voice of America'ya konuşan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Mike Andrews,F-35 uçaklarının Türk pilot ve teknik bakım ekibinin Arizona’daki eğitim çalışmalarının Savunma Bakanı, yasada istenen raporu Kongre’ye sununcaya kadar devam edeceğini söyledi.
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder