Breaking News

Kim bu Cemal Kaşıkçı?

Cemal Kaşıkçı kim?

Cemal Kaşıkçı: Bin Selman’ı kızdırmayın neye mal olacağını bilen adam

Kaşıkçı, mütevazi bir aileden geldi. Kendi jenerasyonundaki pek çok Suudi gibi, Kraliyet’in cömertliğiyle deniz aşırı ülkelerde üniversite eğitimden yararlandı.

Indiana Üniversitede gazetecilik okudu. Suudi Arabistan’a döndüğünde, Suudi ve bölgesel gazetelerde ünvan kazanmaya çalıştı.

Daha sonra kendisinden önceki pek çok gazeteci gibi deniz aşırı bir savaşı takip etmek üzere büyük bir ara verdi.

1980’li yılların sonlarıydı. Suudi İstihbarat servisi CIA ve Pakistanlı ortaklarıyla Kabul’den Sovyetler’i çıkarmaya çalışıyordu.

Arkadaşlarının sözleriyle,Cemal bir aktivist oldu. Hükümetleri ve CIA tarafından kavgaya koşan pek çok genç Suudi adamla yakın ilişkiler kurdu.

Bu genç adamlardan birisi ise daha sonra pek çok kez röportaj yapacağı ve çok iyi tanıyacağı Usame bin Ladin idi.

Bin Ladin ve onun türevindeki insanlarla olan yakınlığı Prens Türki’nin radarına yakalanmıştı.Daha sonra Türki ile yakın bir ilişkisi gelişti.

Suudi yetkililer bu genç adamların ne yapmak istediğini öğrenmek için can atıyorlardı. Kaşıkçı bu boşlukları doldurmada hükümete yardımcı olabilecek erişime sahipti.

En son 1990’lı yılların ortalarında, terörist lider Sudan’da saklanırken, Bin Ladin’i ziyaret ettiği biliniyor.Kaşıkçı’nın amacı onu terörden vazgeçirmek ve Suudi Arabistan’a geri dönmesini sağlamaktı.

Suudi Arabistan’da ise Kaşıkçı’nın gazetecilik kariyeri türbülanstaydı.

Bazı zamanlarda Suudi Arabistanlı muhafazakar din adamlarına eleştiri yapıyordu. Krallıktaki bağlantıları dahi onu Al Watan gazetesindeki editörlük görevinden kovulmasına engel olamadı.

Kaşıkçı daha sonra anladı ki ülkesi sadece homojen olarak muhafazakar bir yer değildi. Onun görüşlerini destekleyen ve ona ün kazanmasını ve alan elde etmesini sağlayan prensesler ve Kraliyet çevresinden insanlar vardı.

11 Eylül saldırılarında Suud Krallığına ABD’deki terör saldırısı hakkında Suudi’lerin rollerini sorgulamasını isteyen en yüksek profilli gazeteciydi.

Bazı zamanlarda onunla papaz olsalar da onun bağlantı ve uzmanlığına ihtiyaçları olduğu zamanlarda onu yine çağırdılar.

2002 sonlarında, El Kaide Riyad ve Kraliyetin çevresindeki diğer ülkelerde belirmeye başlayınca Prens Türki onu tekrar danışmanı olarak yanına aldı.

Prens Türki önce ülkesinin Birleşik Krallık büyükelçisi daha sonra ise ABD büyükelçisi olarak devam etti. Kaşıkçı ise patronuyla beraber vaktini harcıyordu.

Kaşıkçı, Türki elçilik görevinden ayrılınca tekrar gazeteciliğe yöneldi ve ülkesindeki muhafazakara karşı agresif olmaya devam etti.

Veliaht Prensi Selman,babası Kral olmadan 3 yıl önce bir reformcu olarak ortaya çıkmıştı. Muhafazakar din adamlarını görevinden alıp bazı katı kuralları kaldırıyordu.

Kaşıkçı başlangıçta Selman’ı sahiplenmişti. Onun uzun zamandır beklediği taze nefes olduğunu düşünüyordu.

Fakat Selman gücünü artırıp diğer veliaht prenslerini önünden atıp eleştiri yapanları parmaklıklar arkasına alınca Kaşıkçı sesini yükseltti.

Kaşıkçı tam da bu sıralarda tehdit içerikli mesajlar aldığını CNN’den Hala Gorani’ye şöyle ifade etti:
“Bana gelen bir telefonda mahkeme emriyle susturulmamdan önce sessizliğe bürünmemi emrettiler. Kraliyet mahkemesinden krallığa yakın bir isim bana sessiz olmamı istedi. Bu beni rahatsız etti.”

Suudi Arabistan’dan ayrılmaya karar verdi ve bir süre Londra’da inzivaya çekilip geleceği hakkında düşünmeye başladı.

Çok uzun bir süre geçmeden Selman’ın liderlik şekliyle mücadele etmeye karar verdi.

ABD’ye taşındı ve Green Card’a başvurdu ve kendisine ne olacağını bilmediği halde Washington Post için yazmaya başladı.

Yakın arkaslarım onun endişeli olduğunu biliyorlardı. Muhammed bin Selman’ı kızdırmanın neye mal olacağını kesinlikle biliyordu.

Arkadaşlarının bu bir tuzak olabilir uyarılarına rağmen 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğuna giriş yaptı.

Bu zamandan yana ne gören var ne duyan. Türk yetkililer onun içeride öldürüldüğünü iddia ediyor, Suudi yetkililer saatler içinde oradan çıktığını ve kaybolmasında hiçbir parmaklarının olmadığını söylüyorlar.

Arkadaşları cenaze namazı için hazırlanıyor.

Ölü veya kayıp. Kaşıkçı hayatının son yıllarını bin Selman’ın Suudi Arabistan liderliği için ne kadar uygunluğunu sorgulayan bir akım başlattı.

Çeviri:@kamerknc 
Kaynak:https://edition.cnn.com/2018/10/08/middleeast/jamal-khashoggi-knew-what-crossing-bin-salman-could-mean-intl/index.html
SHARE

Milan Tomic

Hi. I’m Designer of Blog Magic. I’m CEO/Founder of ThemeXpose. I’m Creative Art Director, Web Designer, UI/UX Designer, Interaction Designer, Industrial Designer, Web Developer, Business Enthusiast, StartUp Enthusiast, Speaker, Writer and Photographer. Inspired to make things looks better.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder